Ny vd för Sveriges testbädd för elektromobilitet

Henrik Svenningstorp, nytillträdd vd för SEEL. Foto: Rise

I samband med att de första spadtagen tas för SEELs tre etableringar utser styrelsen bolagets första vd som ska förbereda bolaget för operationell verksamhet till våren 2023. Henrik Svenningstorp har varit projektledare för SEEL i fyra år. Den första april tillträdde han rollen som vd för SEEL, Swedish Electric Transport Laboratory.

– Det är otroligt spännande och inspirerande att få förtroendet och möjligheten att fortsätta att vara med och se SEEL bli verklighet. SEEL kommer spela en viktig roll i att stötta och accelerera omställningen till elektrifierade transporter och kommer stärka svensk fordonsindustri och europeiskt samarbete, säger Henrik Svenningstorp, nytillträdd vd för SEEL.

Henrik Svenningstorp har 20 års erfarenhet från fordonsindustrin varav tolv år från dedikerat arbete med elektrifierade fordon. Han har bland annat arbetat på Volvo med hybridfordon, hybridbussar, helelektriska fordon och elektriska vägar. Han har också varit programchef för den tidiga utvecklingen inom Elektromobilitet och alternativa bränslen på Volvo Powertrain och arbetat med teknikutveckling och elektrifierade produkter på Cevt.

– SEEL tar en viktig roll för fordonsindustrins omställningsarbete och Henrik är den som lett projektet SEEL framgångsrikt till att vi är där vi är idag. Med Henrik som ny vd är jag säker på att SEEL har rätt förutsättningar för att bli en världsledande testbädd för elektromobilitet, säger Pia Sandvik, VD RISE.

SEEL ägs av RISE och Chalmers och etablerar nu tre anläggningar i Göteborg, Nykvarn och Borås för provning av den teknik och säkerhet som elektrifierade transporter kräver. SEEL har också ett tätt samarbete med industriparterna Volvo Cars, Scania, Cevt och Volvokoncernen. Just nu pågår både tre mycket stora etableringsprojekt samt förberedelse för operationell verksamhet.

– Det är mycket glädjande att det nu finns en vd på plats på SEEL. Henrik Svenningstorp får en viktig roll när SEEL som testbädd ska stödja svensk och europeisk fordonsindustri i den snabba omställningen mot elektromobilitet, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd på Chalmers.