Georgia Ports Authority beställer 28 containerkranar från Konecranes

STS-kranarna blir de största som Konecranes någonsin tillverkat. Foto: Konecranes

Georgia Ports Authority, GPA, har beställt 20 Konecranes-gummihjulsportalkranar, RTG, och 8 Konecranes hamnkranar, STS, till Savannah hamn i USA. Sex av STS-kranarna blir de största som Konecranes någonsin tillverkat. RTG-beställningen bokades under första kvartalet 2021 och STS-beställningen bokades under fjärde kvartalet 2020.

GPA gjorde beställningarna som en förberedelse för att kunna hantera de största containerfartygen i världen, till exempel HMM Algeciras-klassen och Maersks Triple-E-klass. Dessa har en kapacitet på 24 000 TEU eller mer, vilket betyder att de kan frakta 24 000 containrar med en storlek på antingen 20 eller 40 fot. STS-kranarna levereras i två omgångar, den första i juni 2023 och den andra i oktober 2023. De dieselelektriska RTG-kranarna levereras i fyra omgångar om fem kranar vardera under 2021–2022.

– GPA förbereder sig hela tiden för nästa steg inom utvecklingen av den globala handeln. De nya högpresterande och hållbara STS-kranarna som beställts är del av programmet Big Ship/Big Berth. Sex av de nya kranarna är mycket stora, vilket gör det möjligt för oss att hantera New-Panamax-containerfartygen. Dessa fartyg kan nå vår hamn tack vare muddringen av den sista delen av Savannah-farleden, som ska vara färdig i slutet av 2021, säger Griff Lynch, vd för GPA.

– Konecranes har samarbetat med GPA sedan början av 1990-talet. Vi har alltid haft ett nära samarbete för att öka effektiviteten och ligga i framkant av branschens trender. Dagens meddelande utgör det senaste steget i detta samarbete. Sex av de nya STS-kranarna blir de största Konecranes någonsin har byggt, och de nya RTG-kranarna kommer att hjälpa GPA uppnå sina tillväxt- och prestandamål, säger Mika Mahlberg, direktör, Konecranes Hamnlösningar.

När de nya Konecranes STS-kranarna tas i drift kommer Konecranes att ha levererat 45 STS-kranar till GPA i Savannah hamn sedan 1990. GPA använder också en stor flotta med Konecranes RTG-kranar. När de senaste 20 RTG-kranarna levererats och tagits i bruk, kommer GPA att ha en flotta bestående av 201 Konecranes RTG-kranar.