Egyptiska myndigheter kräver en miljard dollar för Ever Givens grundstötning

Företag som har gods ombord på Ever Given får vara med att betala för grundstötningen. Foto: Robert Schwemmer

Egyptiska myndigheter håller kvar fartyget Ever Given och kräver en miljard dollar i ersättning för olika kostnader i samband med stoppet. Först då pengarna betalats får fartyget få lämna Egypten rapporterar SR Ekonomi. Och det är inte bara rederiet som får stå för notan. Även lastägarna krävs på ersättningen. Bland annat kan detta röra Ikea, som har ett hundratal av de 20 000 containrar som finns ombord på fartyget.

Fredrik Hermansson, agent för rederiet som äger fartyget, förklarar för Sveriges Radio att det är de gängse sjöreglerna som innebär att de som äger lasten som ska vara med och dela på kostnader vid olyckor. Fast om summan hamnar på en miljard dollar är inte klart, enligt Fredrik Hermansson.

– Fartyget kommer vara kvar här fram tills att utredningarna är klara och ersättning har betalats, säger den egyptiska kanalmyndighetens ordförande Osama Rabie, egyptiska kanalmyndighetens ordförande till egyptisk statlig tv, rapporterar The Wall Street Journal.

– Vi hoppas på en snabb uppgörelse. I samma minut som de går med på att betala kompensation kommer fartyget tillåtas att åka, säger Rabie.

Kanalmyndigheterna har inte uppgett hur man kommit fram till siffran 850 miljoner. Enligt ett brittisk analysföretag gick egyptiska staten miste om över 80 miljoner euro enbart i uteblivna transportavgifter, men myndigheterna säger sig kunna få tillbaka detta.