Coop investerar i helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna logistikpark

Terminalen kommer att ha egna tågspår in på tomten, vilket ökar andelen varor som kan transporteras via tåg till Coops butiker i hela Sverige. Bildkälla: Arkitekterna Krook & Tjäder.

Text: Annika Wihlborg

Coop investerar i en ny central och helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna Logistikpark. Terminalen, som invigs under andra halvåret 2024, kommer att utgöra hjärtat i hela Coops varuförsörjning.  Varuterminalen blir en av Europas största helautomatiserade livsmedelsterminaler.

Bakgrunden till att Coop nu investerar över en miljard kronor i en helt ny toppmodern varuterminal är att kedjan befinner sig i en offensiv utvecklingsfas med nya butiker och accelererade e-handelssatsningar. När den nya varuterminalen invigs 2024 introducerar Coop även en ny logistiklösning för hela verksamheten.

 

bild
Under andra halvåret 2024 tas den nya varuterminalen i bruk. Bildkälla: Arkitekterna Krook & Tjäder

Möjliggör fler varutransporter med tåg

En viktig ambition är att den nya terminalen ska bidra till att fler av Coops varutransporter går via tåg. Det möjliggörs bland annat av att terminalen kommer att anlägga två egna tågspår på en kilometer in på tomten. Där ska kedjans sexhundra meter långa tåg kunna lasta och lossa varor dygnet runt. Coop är den dagligvarukedja i Sverige som transporterar mest varor på tåg, i dagsläget drygt 35 procent. Målsättningen är förstås att öka den andelen avsevärt när den nya varuterminalen i Eskilstuna invigs.

–Vi inledde markarbetena i det här projektet i september i år. Markarbetena i det här projektet är relativt omfattande med sprängningar och pålning. Vi har ett bra samarbete med Coop och projektet har hittills flutit på enligt tidsplan. För oss är det här förstås ett spännande projekt, vi har byggt flera logistikanläggningar tidigare men hittills inget i den här storleksklassen, säger Stefan Gryth på TAB Byggproduktion, som är projektets totalentreprenör.

Markarbeten inleddes hösten 2020

Terminalen kommer att förse Coops drygt åttahundra butiker i hela Sverige med varor. Den ersätter Coops nuvarande terminaler i Bro och Västerås men däremot behåller man sitt befintliga fryslager i Enköping. Terminalbyggnaden får en totalyta på 109 000 kvadratmeter. TAB Byggproduktion är projektets totalentreprenör och för den arkitektoniska utformningen står Arkitekterna Krook & Tjäder.

Hösten 2020 inleddes markarbetena på det tjugoåtta hektar stora markområdet i Eskilstuna logistikpark. Byggtiden beräknas till två år, men hela den nya varuterminalen beräknas inte vara i full drift förrän under andra halvåret 2024.

 

bild