Snart startar flygtrafiken från Berlins nya flygplats

Efter år av pinsamma förseningar börjar flygplanen flyga från BER den 31 oktober, om allt går efter planerna. Foto: Markku Björkman

Två veckor före den planerade öppningen, den 31 oktober 2020, avslutades testerna på den tyska huvudstadens nya flygplats med beteckningen BER (Flugplatz Berlin-Brandenburg).

Sedan juni har 9 000 frivilliga testpassagerare prövat alla processer i den nya terminalen, från ankomst till incheckning genom kontrollerna och vidare till flygplansdörren.

Före öppnandet kommer de ansvariga att göra en värdering av provkörningen. Men flygplatschefen Engelbert Lütke Daldrup har redan gjort det klart att testkörningarna inte blottade några allvarligare brister. Samtidigt dämpade han förväntningarna för att allt skulle fungera smidigt under idrifttagningen.

- Vi räknar med att allt inte kommer att fungera 100 procent felfritt, sade Lütke Daldrup efter ett styrelsemöte nyligen.

Men det kommer, enligt Daldrup, inte att bli några större svårigheter.

- De väsentliga processerna är väl förberedda, sade Daldrup.

​​​​​​​Framgångsgraden i samband med provkörningen var hittills legat vid goda 82 procent av målsättningen på 80 procent.

Det blev tidigt klart att antalet skyltar och vägvisare i terminalen kunde vara fler och åskådligare. Meningen är ju att borde passagerarna ska kunna komma direkt och smidigt till flygplanet. Det blev också klart att det kan uppstå flaskhalsar vid säkerhetskontrollerna.

Anställda i verksamhetsbolaget och andra företag på flygplatsen deltog också i provkörningen så att även de skulle kunna bekanta sig med processerna. Cirka 20 000 volontärer har deltagit i testerna på den nya flygplatsen.