Östhammar säger ja till slutförvaret

Bild: SKB:s skiss över det tänkta slutförvaret. Skiss: SKB

Östhammars kommun säger ja till etableringen av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det står klart efter kvällens omröstning i kommunfullmäktige.

– Det är förstås väldigt glädjande att Östhammars kommun fattat det här historiska beslutet. Det är helt avgörande för att vi i Sverige ska kunna ta slutligt ansvar för det radioaktiva avfall som vår generation har producerat, säger Johan Dasht, SKB:s vd.

Med beskedet från Östhammars kommun finns nu alla underlag på plats för ett regeringsbeslut. Sedan tidigare har Strålsäkerhetsmyndigheten tillstyrkt SKB:s ansökan och i miljöbalksprövningen har SKB levererat de efterfrågade kompletteringarna. Oskarshamns kommun har sagt ja till etableringen av den inkapslingsanläggning som också ingår i SKB:s slutförvarssystem.

­­– Efter 40 års forskning och utveckling är slutförvarsärendet färdigutrett och ligger hos regeringen för beslut. Vi ser naturligtvis fram emot ett besked så snart som möjligt, säger Johan Dasht.

– Regeringsbeslutet blir startskottet för ett av Sveriges största och viktigaste miljöskyddsprojekt och sätter igång investeringar på ungefär 19 miljarder kronor, som genererar cirka 1500 arbetstillfällen.