Växjö Energi del av störningsreserven

Svenska kraftnät utökar störningsreserven. Foto: Växjö Energi

I samarbete med Bixia blir Växjö Energi, tillsammans med Vattenfall och Fortum, en del av Sveriges viktiga elreserv. Det innebär att Sandviksverket när det behövs ska leverera 5 MW för att balansera och stabilisera Sveriges elnät.

– Vi är stolta över att vara det första kommunägda bolag som är en del av denna del av beredskapen som gör att vårt svenska elsystem alltid ska fungera. Det ställer förstås höga krav på oss och vårt kraftvärmeverk. Med genomförda investeringar vet vi att vi är väl rustade för uppdraget, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Myndigheten Svenska kraftnät har i uppdrag att säkerställa att kraftsystemet alltid kan hantera störningar och snabbt återställa elsystemet. Det kan bli aktuellt om till exempel en stor energiproducent som kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 skulle slockna. För att säkerställa normaldrift finns störningsreserven som ska kunna aktiveras för att få systemet i balans. Detta uppdraget är nu Växjö Energi en del av.

– När Svenska kraftnät ringer ska vi kunna leverera elen inom 15 minuter. Vi arbetar nu för att förbereda såväl teknik och verk som medarbetare och rutiner. Det är ett viktigt och utvecklande uppdrag för både våra medarbetare och företaget i stort, säger Erik Tellgren.

Växjö Energi har varit en del av Svenska kraftnäts upphandling avseende utökning av störningsreserven. Nu meddelarSvenska kraftnät att Växjö Energi tilldelats uppdraget som underleverantör till Bixia.

– Vi är mycket glada och stolta att tillsammans med Växjö Energi nu kunna erbjuda kapacitet till störningsreserven. Detta är en viktig förmåga som bidrar till ett stabilt och säkert elsystem. I framtiden kommer än fler flexibilitetsförmågor att behövas för att säkra vårt elsystem. Detta arbetar vi intensivt med att utveckla tillsammans med våra samarbetspartners likt Växjö Energi, säger Stefan Braun vVD på Bixia.