FVB levererar fjärrkyla till Sundsvall

Frikyla från Sundsvallsåsen svalkar staden. Foto: FVB

Sundsvallsåsen, som är en stor vattenreservoar som går under stora delar av den centrala staden, ska ge frikyla i systemet. Vattnet i åsen håller en temperatur på cirka sju till nio grader, året om.

– Tillgången på frikyla, i form av vatten från Sundsvallsåsen under staden, är en viktig pusselbit till att vi nu kan räkna hem investeringen, menar Anders Jonsson.

Efterfrågan på komfort- och processkyla har samtidigt ökat.

– Den moderna staden kräver dessa lösningar och flera av de större fastighetsägarna efterfrågar redan fjärrkyla. F-gasförordningen gör också att många enskilda lösningar för komfortkyla kommer att fasas ut, säger Anders Jonsson och konstaterar att ett centralt fjärrkylasystem, med låg elinsats och klimatsmart teknik, kan konkurrera väl med andra lösningar.

Thomas Nordin från FVB är projektledare för uppbyggnaden av det nya fjärrkylasystemet. Thomas menar att det här är en del i utvecklingen av ett hållbarare Sundsvall.

– Från fastighetsägare och deras hyresgäster kommer ökade krav på komfort och bättre inomhusklimat, där kyla idag är en viktig del. Det gäller till exempel moderna kontors- och butikslokaler, men också inom vården, offentliga lokaler och serverhallar.

Tekniken är inte ny. Energin hämtas redan idag från det kalla vattnet i åsen för att kyla enstaka byggnader.

– Det vi gör är att skapa en central produktion och att bygga ett fjärrkylanät, enligt samma modell som för fjärrvärmen, berättar Thomas.

Många av dagens lösningar, med kompressorer och luftkonditionering, innehåller köldmedier som vid ett läckage kraftigt påverkar växthuseffekten. Därför har det inom EU stiftats en F-gasförordning, för att försäljning och användning av dessa köldmedier enligt en fastlagd plan, kraftigt ska reduceras till 2030.

– Då finns vårt blivande nät som ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart alternativ, konstaterar Thomas.