Det vita hammarfettet - bättre för både miljö och produktivitet

Epirocs nya vita biologiskt nedbrytbara hammarfett är perfekt för miljökänsliga jobb och dessutom kladdfritt och skönt att jobba med. Bild Epiroc

På senare år har miljökraven skärpts betydligt i bygg- och anläggningsbranschen. Den som vill vinna en upphandling måste idag visa att den har rätt miljötänk. Epiroc har nu utvecklat ett miljöcertifierat vitt hammarfett som både är bra för miljön och har högre prestanda än traditionella svarta fetter.

Jocke 1
Dagens beställare och byggarbetsplatser antar allt striktare miljöpolicys.

 

Ökade krav på miljöprodukter

För Jocke Carlsson och JC Mark & Maskin gäller det att hela tiden vara på tårna när det kommer till miljötänk och miljöklassade produkter.

- Jag satsar mycket på att enbart köpa in maskiner med bra miljöprestanda och använda miljömärkta produkter. Det är en jätteviktig del när man slåss om jobben idag. Att kunna visa upp att vi använder miljöcertifierade mejselfetter är ett naturligt led i detta, säger Jocke Carlsson.

Vitt och EU-godkänt

Tillskillnad från traditionella svarta hammarfetter, med sina höga halter av metaller och grafit, så är Epirocs nya biomejselfett vitt. Fettet är baserat på särskilda syntetiska estrar som är biologiskt nedbrytbara och har godkänts av EU-kommissionen för användning i miljökänsliga tillämpningar. Fettet är miljömärkt med EU-blomman (DE/027/243).

- Förutom att vara biologiskt nedbrytningsbart har det också hög vattenbeständighet och ger ett väldigt bra korrosionsskydd. Det är därför perfekt att använda vid undervattensjobb där innehållet i fettet löser ut direkt i omgivningen, säger Nils Almkvist.

https://www.epiroc.com/sv-se/newsroom/2018/epiroc-bio-chisel-paste-for-hydraulic-breaker

Bättre än svarta fetter

- Många tror att miljöprodukter per automatik är sämre, men det vita biofettet ju faktiskt dubbelt så bra jämfört med det svarta. Epirocs tester visar att bronsbussningar håller 20 procent längre när de smörjs med det nya biomejselfett jämfört med traditionella svarta fetter. Det är alltså både bättre för både miljön och för livslängden på verktyg och bussningar, säger Nils Almkvist, produktchef på Epiroc.

De svarta fetterna på väg ut

- Jag tror att de svarta fetterna på sikt kommer att försvinna. Och eftersom det vita biofettet både är bättre för miljön och produktiviteten kan det ju vara lika bra att börja gå över till det redan idag, säger Nils Almkvist.

Idag levereras Epirocs alla nya hydraulhammare med det vita biomejselfettet.

Hammarfett minskar driftskostnaderna

Temperaturen inne i en hydraulhammare kan stundtals ligga på över 1000 grader. Vanliga standardfetter blir därför snabbt flytande och förlorar sin smörjande förmåga.

- Utan specialanpassat fett ökar risken för slitage på både bussningar och verktyg. Delar går sönder, det blir onödiga driftstopp och driftskostnaderna ökar, säger Nils Almkvist.

Epirocs biomejselfett, Bio Chisel Paste, klarar temperaturer från -30 upp till hela 1 100 grader!

https://www.epiroc.com/sv-se/newsroom/2018/5-anledningar-att-valja-hammarfett

En miljöprodukt som står pall för höga temperaturer

För Jocke Carlsson och JC Mark & Maskin i Vagnhärad var det just prestandan vid höga temperaturer som fällde avgörandet när de bytte från vanliga svarta fetter till Epirocs biomejselfett.

- Jag har tidigare köpt en rad miljöfetter men känt mig helt grundlurad när de bara flutit bort så fort jag börjat knacka berg och spettet börjat glöda. Så inte detta, det klarar ju en enorm värme, säger Jocke Carlsson, maskinförare på JC Mark & Maskin.

jocke 2
- Fettet i hydraulhammaren åker ju rätt ut i naturen när man knackar berg. Så att välja ett miljövänligt fett som är biologiskt nedbrytningsbart känns som en bra grej att göra för miljön, säger Jocke Carlsson på JC Mark & Maskin. Bild: JC Mark & Maskin

Det vita fettet är lätt att torka av

- Det svarta fettet är ju dessutom helt ofattbart grisigt att jobba med. Det sätter sig överallt och är nästintill omöjligt att torka av. Och det är svårt att inte komma åt de insmorda delarna på hammaren, särskilt om man som jag smörjer manuellt var fyrtionde minut. Det vita fettet är däremot bara att gnugga bort om det kommer på handsken, väldigt skönt säger Jocke Carlsson.

nya bilden
Epiroc Bio Chisel Paste levereras i påfyllningsbara patroner eller burkar. För automatisk smörjning av Epiroc hydraulhammare med ContiLubeTM II Micro eller ContiLubeTM II eller för manuell smörjning med fettspruta. Bild: Epiroc