AddSecure optimerar elnätet

AddSecure har i samarbete med elnätsägaren Affärsverken i Karlskrona Elnät utvecklat en lösning som optimerar elnätet. Foto: AddSecure

AddSecure har, tillsammans med Affärsverken i Karlskrona Elnät, utvecklat en ny lösning för smarta elnät. Genom data och analys kan beslutsunderlag tas fram för drift och investeringar i distributionsnätet. Projektet är speciellt utvalt och finansierat av Energimyndigheten.

– På marknaden finns idag ingen motsvarande helhetslösning. Lösningen innebär en ökad energieffektivitet och ett minskat antal kunder som drabbas av avbrott. Och ovanpå det – minskade energikostnader. Med rätt data och analys kan vi agera mer proaktivt, säger Erling Gustafsson, affärsutvecklare, AddSecure Smart Grids.

På sikt kommer lösningen kunna användas hos alla bolag i Sverige. Det innebär en digital transformering för elnätsbolagen som genom energimätning, datainsamling och analys kan optimera elnätet.

Digitaliseringen skapar stora möjligheter för utveckling inom energisektorn, precis som för alla andra områden i samhället. Framtidens Smart Homes och Smart Cities ställer nya krav på elnätet i form av ett smartare elnät som ger mer kunskap om nätets status och kvalitet – i realtid.

– Framtidens elnät måste kunna hantera en ökad andel vind- och solkraft och en storskalig infrastruktur för laddning av elfordon. Elnätet ska också kunna möta kunder som förväntar sig garanterad drift och efterfrågar nya smarta tjänster för att styra sin egen förbrukning, säger Anders Savetun, Elnätschef på Affärsverken i Karlskrona.