Region Örebro satsar på elvägar

Elvägar ett komplement i morgondagens fossilfria transportsystem. Bild: Trafikverket

Region Örebro län intensifierar nu arbetet för att få Trafikverket att utse sträckan Hallsberg-Örebro som nationellt pilotprojekt för elektrifierade vägar.

– Pilotprojektet skulle ge oss en möjlighet att bygga världens första kommersiella elväg vilket skulle betyda mycket för länet och för de företag som är verksamma här, säger Irén Lejegren (S), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Regionala tillväxtnämnden har fattat beslut om att satsa 1,8 miljoner kronor på att förbereda den aktuella elvägen. Pengarna ska användas till att i projektform ta fram det underlag som Trafikverket ska använda för att bestämma var elvägen ska anläggas. Kampen står mellan sträckningen Hallsberg-Örebro och en del av Nynäsvägen i trakten av Stockholm.

– Jag tror att Hallsberg-Örebro är den allra bästa sträckan för en elvägspilot, och det ska vi visa i underlaget till Trafikverket. Förhoppningsvis gör Trafikverket samma bedömning som vi, och utser Hallsberg-Örebro till att bli en av

Men hon poängterar att detta inte är något som Region Örebro län kan hantera på egen hand.

– Det kommer att krävas tid och bra relationer med många människor för att gå i mål med detta. Förutom berörda kommuner och Örebro universitet ska vi samverka med regionala varuägare och transportföretag för att visa dem att en elväg kan spara dem pengar samtidigt som den är viktig för den regionala utvecklingen, och därmed indirekt för regionens företag, säger Irén Lejegren.