Waystream levererar 10 gigabits till Karlshamn och Ronneby

Skapar möjlighet att surfa i 10 Gbit/s. Arkivbild

Det svenska teknikbolaget Waystream har fått beställningar från Karlshamn Energi och Miljöteknik i Ronneby på access-switchen ASR8000. Initialt handlar det om ett hundratal anslutningar som därmed får möjlighet att surfa med en hastighet på upp till 10 Gbit/s.

Access-switchen gör det möjligt för stadsnät och andra operatörer med fibernät att enkelt och kostnadseffektivt erbjuda tjänster med hastigheter upp till 10Gbit/s. Med hjälp av lågenergi-optik kan dessutom lösningen bli lika energieffektiv som dagens långsammare anslutningar vilket miljömässigt är idealt, samtidigt som näten kan leverera moderna och tillförlitliga tjänster.

– Tjänsteutvecklingen går fort och allt fler funktioner läggs i molnet. Det gör att behovet av snabba anslutningar ökar. Stadsnäten spelar en central roll i att tillhandahålla en robust och säker infrastruktur så att de som bor och arbetar i våra områden kan ta del av den teknikutvecklingen, säger Patrick Ågren, stadsnätsansvarig i Karlshamn.

ASR8000 är en av få produkter på marknaden som är anpassad för att möta de Svenska lagkraven om kemikalier i elektronik. Samtidigt stödjer den avancerade funktioner för tjänsteleverans och trafikseparation som passar öppna stadsnät och operatörer.

– För Blekinge som region och Ronneby i synnerhet är det viktigt att ha en modern och flexibel infrastruktur för att behålla konkurrenskraft, driva innovation och ta del av den nya allt mer digitala ekonomi som växer fram. Samhället håller på att förändras i grunden, och vi är med i framkant i den utvecklingen. Vi har jobbat med Waystreams produkter under flera år så valet var inte svårt, säger Olof Lingqvist, stadsnätsansvarig i Ronneby.

Framtidssäkerhet är en av nyckelegenskaperna i ASR8000. I takt med att hastigheten på Internettjänster stiger och allt fler funktioner hamnar i molnet krävs höga överföringshastigheter både för privatpersoner och företag.

– Vi ser en utveckling mot mer komplexa tjänster som kräver hög hastighet, hög tillgänglighet och snabba responstider. Vår nya switch, ASR8000, är framtagen för att möta det behovet och det är förstås glädjande att få det bekräftat av så erfarna stadsnätsbyggare som Karlshamn och Ronneby, säger Fredrik Nyman, produktchef på Waystream.