Gullbergstunneln öppnas tillfälligt för allmänheten

Enda tillfället att besöka i Gullbergtunneln, innan den öppnar för trafik i mitten av december. Foto: Trafikverket

Lördagen den 26 oktober mellan klockan 11 och 14 bjuds allmänheten in för att besöka Gullbergstunneln. Ett av tunnelrören är snart klara och det betyder att en viktig milstolpe har uppnåtts i ett av de stora projekt som förbättrar infrastrukturen i Göteborg.

Det här är enda tillfället att besöka i Gullbergtunneln, innan ena röret öppnar för trafik, i mitten av december. På plats berättar Trafikverket om erfarenheter från tunnelbygget och Göteborgs Stad visar vilka möjligheter det finns till stadsutveckling ovanpå tunneltaket och vilka visioner som finns för framtiden.

Besökare kan bland annat få känna på och lära sig mer om material som tunneln är byggd av, provsitta i maskiner, se en film om hur tunneln vuxit fram och en film om Göteborgs stadsutveckling i området samt ställa frågor till både Trafikverket och Göteborgs Stad.

E45 i centrala Göteborg, där det idag kör cirka 50 000 fordon per dygn, håller på att sänkas ner och delvis överdäckas till en tunnel. På så sätt kan staden växa på ovansidan. Vi gör vattnet och staden närmare. Dessutom är tunneln en förutsättning för den nya Hisingsbron som ska ersätta den befintliga Götaälvbron.