Svevia prisas för hållbar infrastruktur

Svevia tilldelas Sweden Green Building Awards. Foto: Svevia

Svevia har tillsammans med Trafikverket tilldelats Sweden Green Building Council utmärkelse för hållbar infrastruktur. Priset får de för sin innovativa inköpsstrategi och konkreta klimatbesparande åtgärder för vägunderhållet i Umeå.

Nu har vinnarna korats i Sweden Green Building Awards – Sveriges mest prestigefyllda pris för hållbart samhällsbyggande. Utmärkelsen för hållbar infrastruktur kammades hem av Svevia och Trafikverket för Basunderhåll väg, område Umeå.

Juryns motivering lyder:

”Med en nytänkande inköpsstrategi öppnar Basunderhåll Väg område Umeå upp för innovation och ökad hållbarhet. Flera konkreta klimatbesparande åtgärder har på kort tid tagits fram och implementerats. Utmärkelsen för hållbar infrastruktur går till ett projekt som har stor möjlighet att stimulera andra beställare och entreprenörer till nytänkande inom hållbar infrastruktur. Om arbetssättet får spridning finns potential till mycket stor klimatbesparing totalt sett.”

– Fungerande vägar är avgörande för att samhället ska fungera. Att vi tillsammans med Trafikverket får den här utmärkelsen visar att Svevia driver utvecklingen i vägbranschen och vill göra skillnad för framtiden. Det visar också på möjligheten att minska negativ klimatpåverkan i alla led. Alltså inte bara vid nyproduktion, utan också i våra uppdrag med att sköta vägunderhållet, något vi gör dygnet runt och året om, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia.

De konkreta klimatbesparande åtgärderna som hittills genomförts är Svevias inköp av två vätgasdrivna inspektionsbilar samt platsbyggd vätgasstation, ruttoptimering och minskad salthantering samt partikelsanering i Umeå centrum.

– Det som är unikt är att vi tillsammans, i varje tanke försöker tänka så rent som möjligt. För att lyckas med det är ett bra samarbete, att våga delge varandra idéer och lyfta problematik som uppstår, helt avgörande, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket.