White Arkitekter vinner prestigefyllt pris

White Arkitekter winner Architecture Master Prize för Forumtorget i Uppsala. Foto: Måns Berg

Det nya Forumtorget i Uppsala, gestaltat av White Arkitekter, har vunnit det prestigefyllda Architecture Master Prize i kategorin Small scale landscape projects.

– Vi är mycket stolta och glada för priset. Det är en bekräftelse på att vi lyckats skapa arkitektur av yppersta världsklass på Forumtorget i Uppsala, säger Gustav Jarlöv, ansvarig arkitekt på White.

Juryn bestående av framstående designer, arkitekter, akademiker och curators lyfter fram de bästa projekten från hela världen i 42 kategorier som gäller allt från inredning till stadsplanering. Tillsammans har de bedömt bidrag från över 65 länder.

Det är Architecture Master Prize uppdrag att lyfta och öka synligheten för kvalitetsarkitektur i världen med särskild fokus på kreativitet och innovation.

Forumtorget mitt i Uppsala är en av stadens främsta samlingspunkter. Gestaltningen bygger vidare på platsens historia med ungdomshäng, politiska möten och manifestationer genom en platå i grön terazzo, ett nytt sobert stengolv samt en iögonfallande samlingspunkt: En 65 meter lång soffa. Soffan är framtagen med hjälp av högteknologiska design- och tillverkningsprocesser i absolut framkant för att kunna skapa en unik möbel som utgår från människokroppen och dess variationer.

Projektet har väckt stort gillande och uppmärksamhet världen över och publicerats i tidningar och tidskrifter från bland annat Kina, Indien, Kanada och Tyskland.