Görnassons återförsäljare för Kobelco

Tillväxten kommit lite av sig själv hos Göranssons Maskiner. Foto: Göranssons Maskiner

Det som började som ett sidoprojekt under studietiden på Ultuna har i dag femton år senare växt till en skinande ny maskinhall i Staffanstorp.

– Vår ambition har varit att möta kraven från kunderna och då har tillväxten kommit lite av sig själv, säger Anders Göransson, grundare och ägare av Göranssons Maskiner.

I nästa vecka premiärvisar Kobelco, sitt nya varumärke.

– Det blev klart att vi skulle bli återförsäljare av Kobelco från första september. Vi är otroligt glada för att ha fått in märket och vi har redan hunnit sälja två maskiner.

Historiskt sett har Göranssons mest sålt mindre och medelstora maskiner. Men i och med avtalet med Kobelco så kommer man också att kunna sälja tyngre bandgrävare.

– Realistiskt sätt kommer vi att sälja grävare mellan 8 och 30 ton även om Kobelco har ännu tyngre maskiner.

Göranssons Maskiner är ett klassiskt maskinföretag som säljer maskiner, reservdelar och service.

– Vi började som ett renodlat tradigföretag och parallellimporterade Volvo maskiner, en verksamhet som fortfarande är en viktig del av vårt företag.

Förutom parallellimporterade Volvo så ingår KUbota i dag i Göranssons Maskiners portfölj  Göranssons har sålt Kubota i tre år.

– Vi är stolta över att få sälja Kubota, en fantastisk maskin, fin japansk kvalitet som aldrig går sönder. och Atlas. En mindre tysk hjulgrävtillverkar som sätter stor vikt vid äkta tysk ingenjörskonst. Ammann.är ett Schweiziskt företag som tillverkar paddor, vältar och stampar samt Kobelco. En japansk bandgrävartillverkare för maskiner mellan 0-80ton.

– Vi var på jakt efter ett varumärke som höll hög kvalitet och som kompletterade våra tidigare produkter. Eftersom Kobelco saknade återförsäljare i Skåne kunde vi ta över utan att ”sno” fabrikaten från någon branschkollega.

Företaget sysselsätter sjutton personer varav tio i verkstaden.

– Kompetensförsörjningen av duktig personal är i dag en utmaning inte bara för oss utan för hela branschen. Vi har varit lyckosamma att anställa bra personer. På ett så här litet företag ska man inte bara vara duktig, man ska också passa in i gruppen, säger Anders Göransson.