Arlanda förlorar ännu en prestigelinje

Jae C. Hong/AP/TT: Hollywood och Los Angeles blir lite längre bort tidsmässigt för de som vill flyga från Stockholm. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT: En Airbus A320 tillhörande SAS ( Scandinavian Airlines ) på väg in för landning på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Arkivbild.

"Det finns en stor efterfrågan från våra resenärer att flyga till Los Angeles från Köpenhamn som vi nu kan möta med en attraktiv tidtabell och dagliga avgångar för våra kunder från Köpenhamn, Öresundsregionen men också från resten av Skandinavien", skriver Karl Sandlund, kommersiell direktör på SAS i ett pressmeddelande.

Flytten betyder nu att rutten flygs dagligen i stället för som nu sex dagar i veckan.

För Arlanda är det andra långdistanslinjen som läggs ned inom relativt kort tid. I oktober förra året ändrade SAS linjen Stockholm-Hongkong till att i stället trafikera Kastrup–Hongkong på grund av bristande lönsamhet från Sverige.

Från Stockholms handelskammare ser man negativt på utvecklingen.

"Det behövs en ordentlig och konstruktiv diskussion för hur Arlanda ska kunna få fler strategiska direktlinjer, klara framtidens kapacitetsbehov och samtidigt bli en viktig spelare som driver på flygbranschens hållbarhetsarbete. Att svenskar mellanlandar i närområdet för att resa vidare ut i världen gynnar varken klimatet eller våra affärsförbindelser", säger vd:n Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.