Grävmaskinernas arbete digitaliseras

Maskinstyrningssystem höjer kvaliteten på grävarbetet. Foto: Sitech

Automatiserade maskinstyrningssystem håller på att erövra grävmaskinen.

– Grävmaskiner står i dag inför samma utveckling som bandtraktorer och väghyvlar gjorde för många år sedan, säger Mathias Alperud, försäljningschef för Sitech Sverige.

När Sitech ställer ut på Entreprenad Live i september så kommer företaget att visa upp maskinstyrningssystemet Trimble Earthworks som går att få monterat med automatik.

– Utvecklingen accelererar fort. Maskinstyrningssystemet måste anpassas till varje enskild tillverkare och maskin. Vid årsskiftet hade vi framme systemet för bara några få modeller men nu finns det för 42 modeller och nya kommer till hela tiden.

Automatiserade maskinstyrningssystem för grävmaskiner innebär inte att grävmaskinen kör av sig själv. Men med hjälp av inmatad data kan föraren styra tiltrotator, skopa och bom i samma moment.

– Det höjer kvaliteten på grävarbetet och det underlättar för föraren. Dessutom är det lönsamt eftersom det spar både tid och pengar. Mycket av den här utvecklingen kommer från USA och Trimble är marknadsledande i världen., säger Mathias Alperud.