Ingen köpare till Skyways

Foto: Skyways

Ingen vill köpa flygbolaget Skyways. Sex veckor efter konkursen i maj ger konkursförvaltaren upp försöken att hitta en helhetslösning för Skyways och dotterbolaget City Airlines.

- Vi har diskuterat med många intressenter, även stora aktörer, men inte hittat någon lösning. Man måste sätta en gräns, säger konkursförvaltaren Mats Emthén till TT.

Nu fortsätter försöken att hitta köpare till de olika delarna i bolagen.

Det stora problemet har varit tidsaspekten, enligt Mats Emthén.

- Flygbranschen är i sig väldigt komplicerad. Det krävs till exempel många olika tillstånd. Samtidigt är det en bransch som har det tungt. Vid en flygkonkurs har man i praktiken cirka sex veckor på sig att hitta en helhetslösning och för ett flygbolag som ska göra en så här stor satsning är det för kort tid för att ta ett seriöst beslut, säger han.

Han har handlagt flera hundra stora konkurser och säger att detta är den avgjort svåraste.

- I de flesta fall, även när det är ett svårt läge med stora skulder, brukar det gå att hitta en lösning, säger han.

Att konkursen inträffade strax innan sommaren är en annan faktor. Skyways och City Airlines hade framför allt affärsresenärer och juli är en svag månad.

Cirka 380 personer blev av med sina jobb när Skyways ansökte om konkurs. De uppmanas nu att anmäla sig hos arbetsförmedlingen för att få eventuell utdelning i konkursen.

- Det är inget roligt besked att ge så här i semestertider, säger vd Mikael Wångdahl.

- Vi har kämpat för att hitta en lösning och varit nära några gånger. Det finns en efterfrågan på marknaden och en sund affär i det här.

Skyways var ett regionalt flygbolag med ett 20-tal linjer till många mindre orter i Sverige. Bolaget ägdes av den ukrainske oligarken Igor Kolomojskij, genom Manswell Enterprises.

Flygbolaget tyngdes av gamla skulder och gick med stor förlust i fjol. Enligt Mikael Wångdahl var bolaget inne i ett omfattande förändringsarbete, men när ägaren meddelade att man inte var beredd att skjuta till mer pengar var konkursen ett faktum.

Vid konkursen hade Skyways sålt 43 000 biljetter till framtida resor. Omkring 80 procent av biljetterna var beställda genom resebyråer och med kreditkort.

- Många av dessa resenärer ska ha fått tillbaka sina pengar, säger Mats Emthén.

För övriga ser det mörkt ut.

- De som hade bokat med City kommer inte att få tillbaka. Hos Skyways kan det bli en del.

(TT)