LFV uppgraderar flygledningssystem

Foto: LFV

Natten mellan den 3 och 4 januari 2012 uppgraderar LFV flygledningssystemet Eurocat i Malmö. Tidpunkten är vald för att flygtrafiken ska påverkas så lite som möjligt. Driftsättningen av kontrollcentralen i Stockholm planeras till årsskiftet 2012-2013.

I mars 2005 driftsatte LFV den tekniska plattformen Eurocat för flygtrafikledning som under åren har uppgraderats i mindre omfattning. Den driftsättning som görs i Malmö den 3 januari kan beskrivas som ett plattformsbyte.

Moderniseringen av systemen möter EU-krav på en fördubblad kapacitet i luftrummet. LFV vill skapa en gemensam europeisk teknikstandard som förenklar samarbetet. Därmed rationaliseras framtida investeringar till gagn för både flygbranschen och flygpassagerarna.

I samband med driftsättningen i Malmö kommer LFV av flygsäkerhetsskäl att sänka kapaciteten veckorna direkt efter driftsättningen. Eftersom trafiken är begränsad under den här perioden får kapacitetsneddragningen liten påverkan.

Driftsättningen av Stockholmscentralen är planerad till årsskiftet 2012-13. En förutsättning för driftsättning är att Transportstyrelsen ger tillstånd.