Ny stadsbuss från Volvo

Foto: Tommy Ekholm
Foto: Tommy Ekholm

Under stort pompa och ståt så lanserade Volvo Bussar sin nya låggolvsbuss, Volvo 7900, på Busworld 2011. Bland annat så ska den nya bussen väga mindre, vilket ger lägre bränsleförbrukning och möjlighet att ta fler passagerare.

Volvos nya stadsbuss har många likheter med Volvo 8900 som lanserades förra året. De delar samma karosskoncept och ända upp till 70 procent av delarna är exakt desamma.

– Det här ger stora fördelar för de av våra kunder som har både 7900 och 8900 i sin flotta, säger Stefan Guttman, chef för affärsutveckling på Volvo Bussars Europaregion, till Branschnyheter.

– De kan använda i stort sett samma rutiner för underhåll och reparationer, färre reservdelar behöver hållas i lager och mekanikerna känner igen sig när de byter från en bussmodell till en annan, säger Stefan Guttman.

Karosstrukturen på nya 7900 består av aluminumprofiler som skruvas ihop och taket är också gjort i aluminium. Fronten och bakmodulen är tillverkade av stål. Bussens sidopaneler är tillverkade av glasfiber och olika plastmaterial och de limmas fast. Glasfiber och plaster är lätta material, det ger släta och sidor på bussen och det gör att de är enkla att byta ut om de får en skada.

Föregångaren till 7900, Volvo 7700, tillverkades i stål och med den nya konstruktionen har Volvo kunna sänka vikten på de nya bussarna rejält. Hybridversionen av Volvo 7900 är till exempel 550 kilo lättare än 7700.

– När bussarna blir lättare ger det utrymme för våra kunder att ta fler passagerare och ändå klara viktkraven. Volvo 7900 som ledbuss med gasmotor kan till exempel ta 14 passagerare fler än föregångaren, säger Stefan Guttman.

Hybridversionen är bara ett av alternativen i när det gäller 7900. Bussen erbjuds med motorer för diesel/biodiesel och CNG/biogas. Den finns som 12-metersbuss eller som 18 meter lång ledbuss.