Utlysning om tjänsteproduktion för GMES

EU-kommissionen begär in anbud för att sköta vissa tjänster inom GMES-programmet. Tjänsteproduktionen finansieras över en särskild budget för den inledande driften av GMES.

GMES -programmet är ett EU-lett initiativ. GMES (Global Monitoring for Environment and Security) handlar om att samla in miljöinformation och övervaka miljöparametrar för att kunna förutse naturkatastrofer . När det gäller klimatförändringar – som GMES har fokus på bland annat – är syftet att informationen ska utgöra underlag för politikers beslut.   Programmet går ut på att samla in data från olika källor, till exempel jordobservationssatelliter, sensorer till havs eller till hands, bearbeta dessa data och tillhandahålla uppdaterad och korrekt miljöinformation.

Den aktuella utlysningen omfattar integrationen av det europeiska varningssystemet för översvämningar som en del i GMES riskhanteringstjänster. Därtill tänker EU-kommissionen handla upp tjänster inom övervakningen av fem olika typer av landmiljöer: jordbruk, skogsbruk, våtmarker, hårdgjorda ytor och vattenområden. Arbetet ska göras i samarbete med EU:s miljöbyrå i Köpenhamn, EEA. Ytterligare tjänster som handlar om kommunikation kommer också att upphandlas.Enligt Rymdstyrelsen finns flera svenska företag som är kvalificerade att lämna anbud inom de aktuella områdena.