Nytt företag för elbilsladdning

Foto: Clever

Öresundskraft och Clever bildar ett nytt företag för elbilsladdning i Sverige. 

Målet är att erbjuda svenska elbilsförare marknadens bästa laddlösning. Lösningen, som ska kunna erbjudas över hela landet, innefattar utrustning för laddning i hemmet och laddmöjligheter på offentliga platser med smidiga betallösningar.

Det var i höstas som Öresundskraft och den danska elbilsspecialisten Clever tecknade en avsiktsförklaring om samarbete. Baserat på det framgångrika danska konceptet bildar Öresundskraft nu ett svenskt företag för att snabbt bygga upp verksamheten och etablera en ledande position på den växande, svenska marknaden för elbilsladdning.

– Vi kommer redan om ett år att ha ett 40-tal laddare längs större vägar i södra Sverige samt ett stort antal laddare hos fastighetsägare, på köpcentra och liknande, dessutom laddboxar hos villaägare, säger Öresundskrafts vd Anders Östlund i ett pressmeddelande.

Clever i Sverige kommer att erbjuda både produkter, tjänster och el. Detta genom ett brett program av laddare och tillhörande utrustning för hemmet, arbetsplatsen samt för publik, semisnabb och snabb laddning. Tjänsteutbudet kommer att omfatta allt från betallösningar och kort till service och underhåll av laddare. Prissättningen kommer att baseras på laddad energi och kan varieras beroende på vald avtalsform.

 

I Sverige får Clever sitt säte i Helsingborg och blir ett företag för försäljning av produkter, tjänster och el för elbilsladdning. Det bedöms på sikt kunna sysselsätta ett 20-tal personer. Företaget är helägt av Öresundskraft men avsikten är att erbjuda fler kommunala energiföretag delägarskap.

– Vi är nära att bredda ägarskapet då Jämtkraft förväntas bli delägare inom den närmaste månaden. Med Jämtkraft kommer målsättningen att utökas till att inom ett år även täcka in delar av Norrland med laddare. Vår plan är att det nya bolaget ska öppna portarna och hälsa elbilsförare välkomna under sommaren 2015, säger Anders Östlund.