De har lösningen på Sveriges tågförseningar

Alf Engqvist, VD på Infratek i Sverige, tillsammans med vinnarna Elina Hederberg och Helena Homle. Foto: Infratek

Under sex veckor har teknikstudenter från hela landet arbetat med att lösa utmaningarna inom svensk infrastruktur i tävlingen Stora Infrastrukturpriset. Nu står det klart att det är lundastudenterna Elina Hederberg och Helena Homle som tilldelas priset för sin lösning med fokus på planeringsstrategi och nya tidtabeller inom svensk tågtrafik. 

I oktober eftersökte Infratek de bästa lösningarna på några av de största utmaningarna inom framtidens infrastruktur. Utifrån de inkomna ansökningarna valdes en handfull bidrag ut som fick genomföra en av Infratek uppställd utmaning inom järnväg eller el under två månaders tid. Efter en tuff överläggning har juryn nu utsett en vinnare.

Det vinnande laget kallar sig ”Det går som på räls” och består av Elina Hederberg, 23, och Helena Homle, 23, som studerar fjärde året på programmet Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad på Lunds Tekniska Högskola. Deras lösning handlar till stor del om hur Sverige ska lära sig av föregångslandet Schweiz när det kommer till planeringsstrategi och tidtabeller gällande tågtrafik, samt hur man ska ta krafttag för att bättre kunna hantera den svenska vintern.

– Vi började diskutera varför tågtrafiken fungerar så bra i flera andra länder medan Sverige har sådan problematik. Då kom vi fram till att det vore användbart att göra en jämförelse länderna emellan och undersöka varför Sveriges tågtrafik ofta fungerar sämre. Vi fokuserade främst på att jämföra med Schweiz eftersom förutsättningarna är snarlika och såg snabbt att det fanns en hel del att ta lärdom av för den svenska tågtrafiken, säger Helena Homle.

Så lyder juryns motivering:”För att på ett smart sätt genom benchmarking föreslagit konkreta förbättringar för ökad tillgänglighet i det svenska järnvägsnätet. Studien kännetecknas av helhetssyn där långsiktighet och beställarens roll betonas.”

Elina Hederberg och Helena Homle tilldelas förutom utmärkelsen Stora Infrastrukturpriset 2015 också en prissumma på 25 000 kronor. Priset har delats ut av Infratek på Stora Infradagen i Stockholm den 30 januari.