EU godkänner SAS-stöd

Foto: SAS

EU-kommissionen beslöt på onsdagen att godkänna det stöd som Sverige och Danmark gav SAS 2012.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kommissionen kom fram till det inte utgjorde statsstöd.

Den kreditfacilitet som Sverige och Danmark gav tillsammans med Norge gavs på marknadsvillkor, skrev kommissionen och utgör därför inte statligt stöd enligt EU:s regler.

Kommissionen fann att de tre staternas situation inte kunde jämföras med situationen för bankerna som beslutade att inte delta i en ny roterande kreditfacilitet.

Externa rådgivare har granskat SAS verksamhetsplan som har funnit att den är trovärdig och utgör därför en rationell grund för de tre staterna att delta i kreditfaciliteten. Staternas risktagande minskade också genom att tillräcklig säkerhet fanns, skrev kommissionen.

Kommissionen inledde en fördjupad undersökning den 19 juni ifjol eftersom kommissionen misstänkte att statsstödet var oförenligt med EU:s konkurrenslagstiftning.

Kommissionen tvivlade på att en automatisk förlängd kreditmöjlighet genomfördes på marknadsvillkor eftersom de offentliga ägarna å ena sidan och banker och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse å andra sidan inte befann sig i en jämförbar situation.

De offentliga ägarnas exponering ökade genom deltagandet i den förlängda kreditmöjligheten medan bankernas exponering minskade avsevärt.

Vidare hyste kommissionen också tvivel om affärsplanens pålitlighet.

Däremot fann kommissionen redan ifjol att andra åtgärder till förmån för SAS som skedde 2009, 2010 och 2012 inte innebär statliga stöd.

På onsdagen godkände kommissionen också statsstöd från Lettland till airBaltic i samband med rekonstruktionen av flygbolaget.

(Nyhetsbyrån Direkt)