Samtrafiken genomför miljöcertifiering

Foto: MTR

Nu har Samtrafiken genomfört en miljöcertifiering enligt miljöledningssystemet ISO 14001. Miljöarbetet innebär för Samtrafiken att de målmedvetet arbetar med miljöfrågor genom att skapa egna förbättringar samt att miljökrav ställs på leverantörer.

ISO 14001 är en standard som utgör grunden för fastställande av miljöledning, och kan användas i alla typer av organisationer. Samtrafiken vill driva miljömedvetenheten i kollektivtrafikbranschen framåt i och med miljöcertifieringen.

– För Samtrafikens anställda innebär införandet av ISO 14001 att miljöarbetet genomsyrar vardagen. Att tänka på att alltid använda sig av det transportmedel som belastar miljön minst vid tjänsteresor, minska användning av el på kontoret och välja miljöanpassade alternativ av förbrukningsmaterial har blivit en del av vårt arbete, säger Karin Ytterström, kommunikationschef på Samtrafiken.

Grunden till ISO 14 001 är 55 skall-krav som är komponenter för att lyckas med miljöledningssystemet. Samtrafiken arbetar systematiskt med miljöfrågorna genom att skapa rutiner för ständiga förbättringar samt tillämpning.

– Vi arbetar i första hand med de områden där vår miljöpåverkan är störst och ställer höga miljökrav på våra leverantörer och partners. Det gör att vi, tillsammans med våra anställda och kunder, kan utgöra en positiv kraft för en bättre miljö, säger Karin Ytterström.

Miljöledningssystemet ska också garantera en ständig förbättring av miljöarbetet och Samtrafiken väger nu in aspekter rörande miljö och hållbar utveckling i allt beslutsfattande.