Skogens återväxt inventeras från helikopter

Under september och oktober genomför Skogsstyrelsen ett flertal helikopterinventeringar i Västerbottens och Norrbottens län. Man vill ta reda på hur det ligger till med återväxten av skog och skogsbrukets hänsyn till kultur- och miljövärden i länen. Inventeringen startar i Umeå.

– Helikoptern är ett mycket effektivt sätt att på kort tid få in uppgifter om föryngringsåtgärder är vidtagna på de avverkade områdena eller inte. Nytt för i år är att vi samtidigt följer upp hänsyn till kultur- och miljövärden vid avverkningarna, säger Stefan Engström, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt Skogsvårdslagen ska skogsägare efter slutavverkning se till att det blir ny skog, så kallade föryngring av skogen. Det kan göras på olika sätt - naturlig föryngring, sådd eller plantering - och ska ske senast tre år efter avverkning. Alltför dåliga föryngringar kan ge lägre virkesvolymer och det tar längre tid innan man kan avverka. Ju längre tid som går efter avverkning, desto dyrare blir också de olika åtgärderna för skogsägaren.

De avverkningar som nu ska inventeras är dels sådana där skogsägaren fått råd om återväxtåtgärder, dels sådana där Skogsstyrelsen saknar kunskap om tillräckliga föryngringsåtgärder är utförda.