Ungdomar bygger Umeå i 3D

Matilda Lindroth, Anni Kan och Sara Stenman är tre av de sommarjobbande ungdomarna som bygger upp Umeå i 3D-modeller. Foto: Mik

Se Umeå i 3D på internet. Det är möjligt tack vare ett annorlunda sommarjobb för 35 ungdomar i Umeå som fotograferar byggnader i staden och sedan lägger upp dem på Google Earth.

35 ungdomar kommer under några sommarveckor cykla omkring i Umeå för att med kamera dokumentera hus och byggnader. Bilderna använder de sedan för att bygga 3D-modeller som läggs ut på Google Earth.

– Den här gruppen har redan laddat upp sex hus till Google Earth så nu är Umeå lite mindre platt, säger Filip Vikström i ett pressmeddelande. Han är student vid Umeå universitet och handledare för den första omgången av sommarjobbare.

Att skapa realistiska 3D-modeller är ett tidskrävande arbete. Sedan ungdomarna fotograferat husen bearbetar de dem i ett bildredigeringsprogram där exempelvis träd, bilar och människor tas bort. För att 3D-modellerna ska bli realistiska kläs husfasaderna med de bilder som ungdomarna tagit och laddas därefter upp till Google Earth.

Bakom projektet med att bygga Umeå i 3D står Umeå kommun tillsammans med Umeå universitet och it-företagen Sogeti och Tieto.