Antwerpen, Rotterdam och Düsseldorf är Europas logistiska nav

Antwerpens containerhamn. Foto: Christian Bier

Den globala fastighetsrådgivaren, Colliers International har rankat Antwerpen, Rotterdam och Düsseldorf som de största logistiska naven i Europa i sin senaste rapport, Logistics Cities, a European Comparison. Kiev, Istanbul och Bratislava har rankats topp tre som ideala lägen för kostnadsintensiva verksamheter.

Rapporten undersöker både mogna och framväxande logistik- och industricenter i Europa och rankar dem utifrån två kriterier som spelar en avgörande roll i val av lägen för tillverkning och distributionsaktiviteter.

Ur ett distributionsperspektiv dominerar städer i Belgien, Nederländerna och Tyskland i topp 10 i rapporten. Dessa städer skapar “the Blue Banana”, en osammanhängande korridor av städer som är strategiskt placerade i Europas ekonomiska hjärta.

Bland städerna avslöjar rapporten att Liege i Belgien och Lille i norra Frankrike erbjuder en särskilt bra kompromiss mellan maximal tillgång till marknaden och låga kostnader. Norra Italien erbjuder också god tillväxtpotential för distributionsaktiviteter med Milano och Bologna i en topp 20 placering, särskilt givet den förväntade ökningen inom frakttrafik genom de norra Adriatiska hamnarna.