Snabba ryck med ny styrelse i Telia

Foto: Holger Ellgaard

Telia Soneras valberedning har som ambition att ha ett förslag till ny styrelse klart redan i mitten av februari. Men de två brottsmisstänkta cheferna kommer att sitta kvar på sina poster, vilket får kritik.

- Det är då kallelsen till årsstämman ska skickas ut. Skulle det vara så att vi behöver mer tid kan vi rent formellt skicka ut kallelsen med bara beslutspunkten utan innehållet, säger valberedningens ordförande Kristina Ekengren.

I fredags meddelade Telia Sonera att styrelsen kommer att bytas ut med anledning av turbulensen kring bolagets kritiserade affärer i Uzbekistan. Eftersom ordinarie årsstämma hålls den 3 april finns varken tid eller anledning att kalla till extrastämma med anledning av kravet på ny styrelse.

Trots att både styrelse och vd byts ut i Telia Sonera sitter de två brottsmisstänkta cheferna kvar på sina poster.

På TT:s fråga "Med tanke på att styrelse och vd byts ut: Sitter [cheferna] kvar på sina nuvarande poster, trots att de är under brottsutredning?", svarar Telia Soneras presschef Salomon Bekele via sms:

"Den stora ledningsfrågan är att det ska utses en ny styrelse, vars första uppgift är att utse en ny vd. Fokus för företagsledningen är att driva verksamheten".

Magnus Frostenson, forskare i företagsetik, konstaterar att Telia inte svarar på frågan om de brottsmisstänkta cheferna. Han tycker att bolagets senfärdiga agerande under hela Uzbekistan-affären - med besked om byte av styrelse och vd först i fredags - visar på bristande beredskap för den här typen av händelser.

- Man hade inte förstått vidden av frågan och hur den kunde drabba både företaget, men också enskilda - toppchefer och styrelsemedlemmar - när deras kompetens och integritet ifrågasätts.

Att de brottsmisstänkta cheferna sitter kvar ska ses i ljuset av den dåliga beredskapen, men är ändå något förvånande, anser Magnus Frostenson.

- Det man självfallet kan göra är ju att skilja personerna från de verksamheter där det kan ha skett oegentligheter. De kan ta timeout eller åtminstone jobba med andra arbetsuppgifter.

Frostenson tycker också att cheferna har ett personligt ansvar.

- Om det är uppenbart att jag är ifrågasatt i min chefsroll, då är frågan om jag till varje pris ska hålla mig kvar. Har jag integritet kanske jag står för min oskuld men inser att jag inte kan låtsas som om det regnar så längre jag inte är rentvådd.

Redan den 8 januari gick finansmarknadsminister Peter Norman ut och sade i en skriftlig kommentar att han tyckte att de båda misstänkta Teliacheferna borde ta timeout. Och den inställningen har han fortfarande.

- Jag tycker det. Men det är en fråga för styrelsen, säger Peter Norman till TT.

Hans argument för att de skulle ta timeout är att förtroendet för Telia Sonera bland kunderna inte ska försämras.

- Men jag har full respekt för att andra gör andra bedömningar.

(TT)