Lunds stadsgasnät uppgraderas

Foto: Lunds kommun

I en avsiktsförklaring mellan Lunds kommun och Kraftringen kommer det gamla gasnätet i Lunds innerstad, vid bland annat Stortorget, Mårtenstorget och Clemenstorget, att renoveras och få nytt liv. Restauranger och krögare får möjlighet att använda gas för att exempelvis värma upp uteserveringar och till matlagning. Det innebär att gasol kan fasas ut och ersättas med förnybart producerad biogas.

– Tillsammans ser vi nu till att skapa nya attraktiva mötesplatser. Med biogas kan vi se till att fler lundabor håller sig varma på uteserveringarna, på ett betydligt klimatvänligare sätt än gasol, säger Jenny Jeppsson, produktägare för Kraftringens gasnät.

Även säkerheten ökar när gasen är nedgrävd och restaurangerna inte behöver förvara högtrycksbehållare i centrum. Redan idag finns det goda lokala exempel vid Lilla torg i Malmö och Hamnkrogen i Helsingborg.

– Det är glädjande att vi kan använda ett befintligt gasnät med anor från 1800-talet och därmed erbjuda restauranger och fastighetsägare nya miljövänliga lösningar som kommer att bidra till ett levande centrum, säger Håkan Lockby, teknisk direktör.

Mårtenstorget är först ut, och utifrån krögarnas intresse kan anläggningarna på torget vara klara redan under 2019. Vidare dragning till Stortorget, Bantorget och Clemenstorget kommer att ske efter en utvärdering av arbetet på Mårtenstorget.