Flera biltillverkare testar flygbilar

Italien är känt för sin eleganta och smarta design. Detta är anledningen till att PAL-V Liberty flygbil är utformad i samarbete med italienska designbyråer. Endast de vackraste och raffinerade formerna och färgerna användes alla i strävan efter perfektion i form. Detta fordon kan redan beställas står det på tillverkarens hemsida. Foto: PAL-V

- Snart kan man ta en flygande taxi och enkelt flyga över och förbi alla bilar som står stilla i rusningstrafikens köer, men det behövs billiga flygande bilar i stora volymer för att det hela ska gå ihop, skriver Svenska Dagbladet under förhoppningsfulla rubriken; Bilens” säljstart: 2019 – flyglektioner ingår.

Pal-v visade enligt tv-kanalen CNBC på bilmässan i Genève upp en modell som ska vara färdig för produktion. Bolaget har redan börjat ta in förhandsorder på fordonet på sin webbplats och de första leveranserna väntas ske redan nästa år, så fort fordonet fått sin slutliga säkerhetscertifiering.

Även Rolls-Royce tror att det i framtiden kommer att finns en marknad för "flygbilar". Under flygmässan Farnborough International Airshow visade man upp en hybrid-elektrisk så kallad VTOL-farkost (vertical take-off and landing).

Biltillverkaren Audi har inlett samarbete med tyska myndigheter för att testa flygtransporterna i Audi hemstad Ingolstadt. Det EU-stödda projektet är Urban Air Mobility och syftet är att testa flygburen taxi i regionen runt den tyska staden.

Testfordonet kommer att bli en vidareutveckling av Audis koncept Pop.Up Next, som visades vid Genèves bilutställning i vår. Det är en självgående, flygande prototyp för rörlighet som har utvecklats tillsammans med fordonsdesignern Italdesign och Airbus-flygplanstillverkaren.