Trio bakom nya vänthallen i Landskrona

När en pendlare kliver av bussen ska hen se när bussen eller tåget går, och till exempel kunna besluta om hen hinner med att ta en kaffe istället för att rusa till avgången. Foto: Skånetrafiken 

Nu är den nya vänthallen på Landskrona station invigd. Resenärer kan vänta sig en helt ny upplevelse i hallen som är först ut i Skånetrafikens arbete med att göra vänthallar mer funktionella, kundvänliga och välkomnande.

Den nya vänthallen är ett samarbetsprojekt mellan Landskrona stad, Trafikverket och Skånetrafiken. Landskrona stad driver en upprustning av stationsområdet där en ny stationsbyggnad med vänthall och kommersiella lokaler ingår. Staden ansvarar för byggnationen och infrastrukturen på området.

- Detta är ytterligare en satsning på kollektivtrafiken i Landskrona. Vi har tidigare tagit beslut om att helelektrifiera stadsbussarna och erbjuda gratis kollektivtrafik för pensionärer över 70 år. Med en ny vänthall blir det ännu bekvämare att resa, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad.

Både Trafikverket och Skånetrafiken har bidragit med informationsutrustning. En helt ny typ av förbättrad trafikinformation för buss och pendlarskyltar har installerats. Arbetet med inredningen i vänthallen är framtagen med utgångspunkt i resenärernas behov och har genomförts i ett tätt samarbete med Arkitektfirman Magasin A, som även har ritat hela stationsbyggnaden.

- Vi drivs av att hela tiden förbättra kundens reseupplevelse från start till mål.Här har vi satsat på en helt ny typ av inredning och funktion för att verkligen sätta våra resenärer i fokus, och så har vi kombinerat det med nya tekniska lösningar för att nå ut med reseinformation på ett mera anpassat sätt, säger Jens Listrup, chef Strategi och affärsstöd samt stf trafikdirektör.

Fakta ekonomisk fördelning

  • Trafikverket har betalat för sin informationsutrustning i vänthallen.
  • Skånetrafiken har betalat för sin informationsutrustning i vänthallen.
  • Kommunen har betalat för vänthall och infrastruktur
  • Skånetrafiken har medfinansierat kommunens delar med 50 procent via RTI-medel (Regionala transport- och infrastrukturmedel)