Huawei: Så kan en AI-driven smartphone köra bilen

Foto: Huawei

Huawei har som första mobiltillverkare i världen använt en AI-driven smartphone för att köra en bil. Tillsammans med Porsche har Huawei utvecklat det så kallade RoadReader-projektet som tänjer på gränserna för objektigenkänningsteknik. Samtidigt testas inlärningsförmåga, hastighet och prestanda hos varumärkets AI-drivna enheter.

Huawei har i RoadReader-projektet utvecklat en Porsche Panamera till ett förarlöst fordon som inte bara ser men också förstår sin omgivning. I projektet har Huawei använt sig av samma AI-teknik som finns i telefonen Mate 10 Pro. Enheten använder bland annat artificiell intelligens för att automatiskt känna igen objekt. Tekniken innebär alltså att Porsche Panamera kan urskilja runt 1000 olika objekt, till exempel om objektet är en katt, en hund, en boll eller en cykel. Tekniken lär sig också att handla mest lämpligt utifrån vad den identifierar.

De flesta självstyrande bilar som utvecklas i dag är beroende av datakraften hos specialbyggda chip utvecklade av tredjepartsleverantörer. Huawei har istället använt teknik som redan finns i företagets smartphones. Detta visar på företagets förmåga att mäta sig med den mest avancerade tekniken som utvecklats för självkörande bilar.

— Våra smartphones är redan enastående när det kommer till objektigenkänning. Vi ville undersöka om vi på kort tid kunde lära tekniken att köra en bil men också om vi kunde utnyttja AI-tekniken till att urskilja vissa objekt och lära sig att undvika dem. Om vår teknik är intelligent nog att uppnå detta på bara fem veckor, vad mer är då möjligt, säger Andrew Garrihy, Chief Marketing Officer, Huawei Western Europe.
Källa: Huawei