Autolivs och Volvo Cars bolag för självkörande bilar igång

Dennis Nobelius, vd för Zenuity. Foto:Autoliv

Zenuity, joint venture-bolaget mellan Autoliv och Volvo Cars för självkörande bilar, drar nu igång nu sin verksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande från Autoliv.

Zenuity är ny aktör på den globalt växande marknaden för mjukvarusystem till självkörande bilar. Detta är första gången en tillverkare av pre­mium­bilar går samman med en huvudleverantör för att utveckla ledande avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier till själv­körande bilar (AD).

- Med Zenuity kan vi leverera världsledande, robusta lösningar till självkörande bilar. Den kombinerade erfarenheten hos Autoliv som är världsledande inom bilsäkerhet och Volvo Cars som tillverkar premiumbilar säkerställer lösningar som tillgodoser de behov bilister har i verkliga trafiksituationer, säger Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef för Autoliv.

- Volvo Cars slår samman sin know-how med Autolivs för att skapa en världsledare inom säkerhetssystem för självkörande bilar. Med Zenuity tar vi ytterligare ett steg mot att leverera denna spännande teknologi,” sa Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

”De senaste nio månaderna har vi arbetat hårt för att starta Zenuity och jag är mycket glad över att vi nu är redo. Biltillverkarnas initiala intresse för Zenuity är mycket uppmuntrande och vi ser fram mot att leda utvecklingen av nästa generations bilar, som är både säkrare och mer automatiserade, säger Dennis Nobelius, vd för Zenuity.

Autoliv gör i samband med tillträdet en investering i joint venture-bolaget på totalt cirka 1,1 miljarder kronor, där den stora merparten utgör ett kapitaltillskott, men inkluderar även immateriella rättigheter, know-how och personal. Även Volvo Cars bidrar med immateriella rättigheter, know-how och personal. Som tidigare kommunicerats ägs joint venture-bolaget av Autoliv och Volvo Cars 50/50. Bildandet av bolaget kommunicerades för första gången i september 2016.

Zenuitys huvudkontor ligger i Göteborg och verksamheten bedrivs även i München, Tyskland, och i Detroit, USA. Initialt har joint venture-bolaget närmare 300 medarbetare, främst från Autoliv och Volvo Cars samt vissa nyrekryteringar. Antalet medarbetare i bolaget förväntas växa till drygt 600 på medellång sikt. 
Både Autoliv och Volvo Cars licensierar och överför immateriella rättigheter från sina ADAS-system till joint venture-bolaget. Dessa blir utgångspunkten vid utvecklingen av nya ADAS-produkter och AD-teknologier. Zenuity väntas ha sina första ADAS-produkter till försäljning under 2019 och AD-teknologier kort därefter.

Zenuitys uppgift är att utifrån den senaste kunskapen om ADAS/AD utveckla robusta och flexibla lösningar som ligger i teknologins framkant – för dagens och morgondagens behov. Detta åstadkoms tack vare omfattande erfarenhet och lösningar som testats för verkliga behov. En plattform med modulbaserade lösningar säkerställer flexibla lösningar till kund i rätt tid. Zenuity vill dessutom forma branschen genom att leverera spjutspetslösningar som kontinuerligt flyttar fram gränserna för AD-teknologin.