Trafikverket testar ny upphandlingsform i byggprojekt

Foto: Veidekke.

 

Genom projektet E20 Vårgårda–Ribbingsberg, som är den första totalentreprenaden där myndigheten låter entreprenören ansvara för samrådsunderlaget, förväntas Trafikverket spara 30 miljoner kronor.

– Detta är banbrytande av Trafikverket och en riktig totalentreprenad. Branschkollegorna är nyfikna och följer projektet med stort intresse, säger Fredrik Indevall, entreprenörens projektledare på Veidekke, i en kommentar på Trafikverkets hemsida.

Projektet E20 Vårgårda–Ribbingsberg är en delsträcka i satsningen E20 genom Västra Götaland. Målet är nu att nyttja entreprenörens kunskap och erfarenhet redan i utredningsskedet. Genom samarbetet kan bygghandlingen anpassas till entreprenörens byggmetod från början vilket betyder att de kan projektera samtidigt som vägplanen tas fram. 

Budgeten för projektet är cirka 290 miljoner kronor. Bygghandlingen beräknas kosta en tredjedel mindre jämfört med vad den brukar då en projekterande konsult upphandlas separat. Själva byggnationsfasen beräknas också bli något billigare tack vare ett tätt samarbete mellan konsult och entreprenör.