Nobina förnyar biogasavtal med Öresundskraft

Nobina har förnyat avtalet med Öresundskraft om biogas till sina bussar. Foto: Bussmicke

Nobina har förnyat avtalet med Öresundskraft om biogas till sina bussar. Avtalet innebär att ett 45-tal gula regionbussar tankar biogas vid Bussdepån i Helsingborg under ytterligare sex år.

Det förnyade avtalet omfattar en volym på cirka 27 GWh årligen under perioden 2017 - 2022. Det innebär i princip samtliga Nobinas regionbussar i nordvästra Skåne.

Tankning sker vid Bussdepån på Berga i Helsingborg. Där finns sedan 2004 Öresundskrafts gastankstation för bussar. Tankstationen och gasnätet byggs för närvarande om och kompletteras för att kunna leverera 100 procent biogas. Gasen produceras lokalt på Vera Park av matrester och annat organiskt avfall.

Ombyggnationen inkluderar ett utökat högtryckslager för att jämna ut gasuttaget och matcha biogasproduktionen. I händelse av produktionsstörningar finns möjlighet att tanka naturgas. På stationen tankar även ett 90-tal stadsbussar och blir på så sätt gröna både på utsidan och insidan.

– Att Nobina väljer lokalt producerad biogas innebär inte bara minskad klimatpåverkan och minskat beroende av importerat fossilt bränsle. Det innebär också ett steg i omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Lars-Inge Persson, affärsutvecklare vid Öresundskraft.