Utbyggnaden av Ystad Hamn har startat

Polens vice sjöfartsminister, Grzegorz Witkowski och kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz inledde utbyggnaden av Ystad Hamn. Foto: Ystad Hamn

Polens vice sjöfartsminister har nu tillsammans med lokala politiska representanter tag det första skoptaget i ett emotsett byggprojekt i Ystad Hamn. Därmed inleddes officiellt bygget av Ystad Hamns nya färjelägen, ett omfattande internationellt infrastrukturprojekt delfinansierat av EU.

Det var Polens vice sjöfartsminister Grzegorz Witkowski som tillsammans med Ystads kommunstyrelses ordförande Kristina Bendz (M) tog det första spadtaget – egentligen skoptaget – för Ystad Hamns byggprojekt, en del av EU-projektet ”Cargo capacity upgrade and LNG bunkering Swinoujscie - Ystad maritime link”.

Projektet inbegriper, förutom två nya färjelägen i Ystad Hamn, också ett nytt fartyg som ska drivas med LNG till det polska rederiet Polferries som trafikerar sträckan Ystad – Świnoujście och ett LNG-bunkringsfartyg till Świnoujście hamn.

– Vi kunde tillsammans med dignitärer från politik och näringsliv fira att vårt efterlängtade byggprojekt är igång, och därmed också att vi lyckats etablera Hamnens vikt för såväl Sverige som Polen, säger Björn Boström, vd för Ystad Hamn.

– Ystad Hamn har under lång tid sett en markant ökning i Polentrafiken gällande både gods- och persontrafik, och prognoser visar att siffrorna även framledes kommer att öka. Därför har en kapacitetsförbättring i Hamnen varit direkt nödvändig, och vi fortsätter nu arbetet med att öka tillgängligheten till Ystad Hamn från land. Blicken är vänd mot väg E65 mellan Malmö och Ystad, där en utbyggnad står högst på prioritetslistan, avslutar Björn Boström.

Bygget i Ystad Hamn beräknas stå färdigt i slutet av nästa år.