Västerås uppgraderar city

Bild över Vasagatan. Ombyggnationen sker inom det rödmarkerade området. Foto: Västerås stad

Nu är det klart att underhållsarbetet längs Vasagatan i Västerås kommer att ske under våren och sommaren 2019. Det är cirka 150 meter mitt i city som får nya trottoarer, sidoområden samt ny asfalt på gatan. Området börjar från korsningen vid Vasagatan och Hantverkargatan och fortsätter en bit förbi korsningen vid Smedjegatan.

Idag finns det flera brister som måste åtgärdas. Gatan har stora sättningar och behöver ny asfalt. Markvärmeslangarna har börjat krypa uppåt i underlaget så det är viktigt att åtgärda felen redan i år. Trottoaren lutar för kraftigt och plattorna behöver läggas om. Dessutom har träden blivit för stora och riskerar att skada fasaden. Träden mår inte bra och kommer inte att klara en hård beskärning.

För att ta bort den kraftiga lutningen på trottoaren kommer den, tillsammans med gatan, att höjas med upp till 30 cm. Det blir därmed betydligt enklare för alla att ta sig fram, oavsett om man går, kommer med barnvagn, rullator eller rullstol. Det kommer även att bli trevliga sidoområden med bättre cykelställ, sittbänkar, större papperskorgar och ny belysning. Staden byter ut träden och jorden till alternativ som passar bättre i stadsmiljö.