Satsning på markvärme i Vadstena

Foto: Solör Bioenergi

Ökad tillgänglighet, trevligare butiksmiljöer utan slask och ingen halkbekämpning. Det är några av de fördelar som ligger bakom den satsning på markvärme i Vadstena som kommunen gjorde tillsammans med Solör Bioenergi förra vintern. Nu, drygt ett år senare, konstaterar man att investeringen föll väl ut.

Upprinnelsen till att markvärme lades in var att Storgatan, hjärtat av Vadstena, skulle byggas om. Det fanns då önskemål att om installera markvärme på gatan. Efter ett politiskt beslut påbörjades byggnationen under 2017 och markvärmen stod klar till vintersäsongen 2017/2018.

– Markvärmen i gatan upplevs som väldigt positivt av invånarna som slipper oroa sig för att halka. Även butiksägarna ser stora fördelar eftersom de nu inte behöver hantera slask och sand i butikslokalerna, säger Mikael Lilja, Driftingenjör på Vadstena kommun.

Markvärme i gatan fungerar på samma sätt som golvvärme hemma.

- Under gatstenen finns värmeslingor som värmer marken när det kommer snö och is. Allt regleras automatiskt, vilket innebär att det inte är någon värme som förs ut i slingorna utan att det behövs, säger Jan Lindkvist, regionchef på Solör Bioenergi.

Den energi som används för att värma den populära gågatan på vintern är fossilfri och kommer från panncentralen vid Tegellöten i Vadstena.

– Det kan bli aktuellt att lägga in markvärme på några stråk över Rådhustorget i samband med att detta rustas upp. Men det är inget som är beslutat, säger Mikael Lilja.