Ny internationell flygplats vid Eilat i Israel

Foto: Israeliska Statens Turistbyrå

Ilan och Asaf Ramon internationella flygplats öppnade 21 januari 2019 och ligger i direktanslutning till den populära semesterorten Eilat i södra Israel vid Röda havet. Den nya flygplatsen är den första som är byggd speciellt för civilt bruk och öppnar upp nya möjligheter för direkt charter till Eilat i Israel, Jordanien och Egyptens Sinai öken.

Flygplatsen ligger 18 kilometer, cirka 20 minuters bilresa, norr om Eilat bredvid Timna naturreservat och kommer ha en betydande inverkan på regionens lokala och internationella turism till Israel, Jordanien och Egypten. Nya busslinjer kommer trafikera flygplatsen till och från Beer Sheva och Mitzpe Ramon med möjligheter för turister att besöka andra delar av södra Israel. Flygplatsen estimeras ha ca 2,25 miljoner passagerare per år, med en beräknad tillväxtkapacitet på 4,25 miljoner.

Den nya flygplatsen är den första som byggts i Israel speciellt inriktad för civilt bruk och täcker över 5 kvadratkilometer med en 3,6 km lång landningsbana anpassad för både inrikes och internationell trafik. Israels mest kända arkitektfirma - Amir Mann-Ami Shinar Arkitekter står för flygplatsdesignen och Moshe Tzur Architects & Town Planners Ltd har ansvarat för planering och genomförande.

I designen framträder önskan att inkludera Negev-öknens dramatiska naturlandskap som omger flygplatsen med stora panoramafönster och massor av naturligt dagsljus. Inredningen är minimalistisk med högt i tak och låga möbler med paviljonger som fungerar som avdelare. I terminalen finns taxfree-butiker och ett ”open-air”-café med pool och trädgård.