Volvo Lastvagnar ska lansera elektriska lastbilar i Nordamerika

Som ett led i ett innovativt samarbete mellan Volvokoncernen, South Coast Air Quality Management District (SCAQMD) i Kalifornien och branschledare inom transport- och laddningsinfrastruktur introducerar Volvo Lastvagnar nästa år helt elektriska demonstrationslastbilar i Kalifornien – för att sedan börja sälja dem på den nordamerikanska marknaden under 2020.

Styrelsen för California Air Resources (CARB) har preliminärt tilldelat 44,8 miljoner dollar till SCAQMD för projektet Volvo LIGHTS (Low Impact Green Heavy Transport Solutions). Volvo LIGHTS-projektet kommer att involvera 16 samarbetspartners och omvandla transportverksamheten för två av USA: s ledande lastbilsflottor.

Volvo LIGHTS är en del av California Climate Investments, ett statligt initiativ som satsar miljarder dollar inom delstaten för att minska utsläppen av växthusgaser, stärka ekonomin och förbättra folkhälsan och miljön, särskilt i ur miljösynpunkt utsatta samhällen.

– Det här är ännu ett viktigt steg mot vår nollvision när det gäller utsläpp. Vi är övertygade om att eldrivna lastbilstransporter kommer att spela en avgörande roll för arbetet med att uppnå ett hållbart transportsystem, och vi är stolta över att kunna bidra med Volvokoncernens expertis i det här innovativa samarbetet mellan offentlig och privat sektor, säger Claes Nilsson, vd för Volvo Lastvagnar.

Demonstrationsfordonen bygger på den teknik som för närvarande används i Volvo FE Electric, som lanserades av Volvo Lastvagnar i maj och börjar säljas i Europa under 2019.