Eitech installerar delprojekt Centralen i Västlänken   

Foto: Eitech

Eitech har tecknat kontrakt med NCC Sverige AB avseende ansvar för samtliga tekniska installationer i delprojekt Centralen, en betydande etapp av Västlänken i Göteborg. Uppdraget genomförs i samverkan tillsammans med Trafikverket, NCC samt övriga entreprenörer. För Eitechs del uppgår det totala ordervärdet till cirka 570 miljoner svenska kronor.

- Sedan hösten 2016 har vi bidragit i delprojekt Centralen i form av projekterings- och kalkylstöd för samtliga tekniska installationer. Att Eitech nu vinner fortsatt förtroende är ett gott bevis på att vår förmåga att leda och utföra komplexa och tidskrävande teknikprojekt har högt renommé på marknaden, säger Pär Janemyr, Enhetschef Affärsutveckling inom Eitech.

Delprojekt Centralen avser en 2 km dubbelspårig järnväg i tunnel under centrala Göteborg samt underjordisk pendel- och regiontågsstation strax norr om nuvarande Göteborgs central. I Eitechs uppdrag ingår ansvar för att samordna alla tekniska installationer, bland annat el-, rör-, ventilations- och styrteknik. Eitech står själva för resurserna och specialistkompetensen inom elteknik, samt att noga utvalda samarbetspartners ansvarar för övriga tekniska funktioner.

- Eitech väljer en annan väg då allt fler kollegor i elbranschen satsar fullt ut på interna multidisciplinära verksamheter. Vi ser en stor fördel i att specialisera oss ännu mer och fokusera på det vi är bäst på – projekt och installation av elteknik. För uppdrag av denna dignitet, väljer vi att omge oss av likasinnade specialister, då vi anser att dialog och ett öppet samarbete specialister emellan resulterar i den bästa anläggningen för våra kunder och samhället i stort, förklarar Pär Janemyr.

Eitechs ansvarsområden inom elteknik för delprojekt Centralen omfattar bland annat kraftförsörjning inom alla spänningsområden, belysning, brandlarm samt data- och telekommunikation. I tillägg till detta ansvarar Eitech även för optimering och samordning av all installationsteknik.

- Eitech är redo att axla en viktig roll när Trafikverket investerar för ett växande, attraktivt och hållbart Västsverige. Nu lägger vi all vår energi och vårt högsta fokus på att tillsammans med NCC och övriga partners gemensamt lösa bygguppgiften på bästa sätt, säger Anders Jönsson, Enhetschef Stora projekt inom Eitech.