Elbilarna måste accelerera ännu mer i Norge

Lene Marie Brynildsen: Norrmannen Nils Henningstad poserar när han laddar sin Tesla i Lillestrøm utanför Oslo. Trots att Teslas bilar är i lyxklassen är de bland de bäst säljande i Norge. Arkivbild.

De norska politikerna i stortinget har enats om att efter 2025 ska bara avgasfria fordon få säljas i Norge. Och redan är ungefär varannan ny bil laddbar, samtidigt som dieselandelen rasar.

I september var 29 procent av de sålda personbilarna helt eldrivna. Ytterligare 19 procent var laddhybrider, och 12 procent var icke laddbara hybrider.

Detta bidrar till historiskt låga utsläpp. Det går riktigt bra. Vi vet att Tesla har levererat extra många bilar under månaden, men samtidigt är det fler som ser att tiden nu är mogen att ta steget över till elbil, säger Christina Bu till nyhetsbyrån NTB.

Tesla brukar "spurta" i sina leveranser sista månaden i varje kvartal. Företagets Model S och X var september månads näst respektive tredje mest sålda bilar, slagna bara av VW Golf, vars el- och laddhybridversioner dominerar i Norge.

Men Bu bedömer att miljöbilarnas försäljning måste accelerera ännu mer för att 2025-målet ska nås.