”Det behövs styrmedel som främjar sjöfarten”

Bild: Trafikanalys

I Trafikverkets förslag till nationell transportplan ses sjöfarten som en del av lösningen för att minska trängsel på vägar och avlasta järnvägen. Myndigheten konstaterar att en utökad sjöfart är en viktig del i att nå Sveriges transportpolitiska mål.

Trafikverkets förslag till en ny nationell plan för transportsystemet för perioden 2018–2029 presenterades sent i augusti. Trafikverket konstaterar att de transportpolitiska målen om minskad miljöpåverkan kan gynnas genom styrmedel som främjar järnväg och sjöfart.

Som Ostkusthamnar i samverkan tidigare påpekat menar myndigheten att en överflyttning till sjöfart inte i regel begränsas av hamnarnas kapacitet, utan snarare av att överflyttning av dagens lastbilstransporter i de flesta fall blir dyrare på grund av omlastningskostnader.

Trafikverket konstaterar därför att styrmedel som inkluderar bindande koldioxidkrav och eco-bonus avseende sjöfart ses som möjliga alternativ i detta syfte. För att främja överflyttningen föreslås även åtgärder i befintliga farleder, så som muddrings- och trimningsinsatser.

Trafikverket lyfter vidare hur det inrikes godstransportarbetet väntas öka med 74 % från 2012 till 2040, vilket innebär en ökad belastning på infrastrukturen. Då järnvägens kapacitet och utvecklingspotential är begränsad, samtidigt som ökad trängsel och flaskhalsar på våra vägar hämmar lastbilstransporter, menar Trafikverket att sjötransporter kan förskona från dessa kapacitetsproblem.

När trafikverket belyser utvecklingsmålen för morgondagens sjöfart påpekar de vikten av att farledsutformningen anpassas för uppkopplade och automatiserade fartyg. En internationell standard är under utveckling, vilket bland annat ska visa en standardiserad djupdatamodell i 3D över havsbotten i farlederna.

Ostkusthamnar i samverkan välkomnar Trafikverkets åtgärdsförslag då förslagen skulle skapa ett större samarbete mellan transportslagen och en hållbarare transportkedja. Ostkusthamnar i samverkan ställer sig även positiva till en statlig påtryckning av den digitala utvecklingen inom sjöfarten. 
Källa: Ostkusthamnar i samverkan