Trafikpoliser prisade av MHF

2017 års mottagare av MHF:s pris för Årets polisinsats mot rattfylleri är Lasse Johansson och Per Törnlöf, som båda arbetar inom polisens trafikenhet i Stockholms län. Foto: MHF

Priset för årets polisinsats mot rattfylleri har instiftats av MHF som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra polisens viktiga arbete med att förebygga rattfylleribrott, att upptäcka och gripa rattfyllerister samt att förmå dessa personer att frivilligt gå in i rehabilitering. Priset delas ut när någon eller några poliser utmärkt sig positivt enligt prisets intentioner. I år gick priset till poliserna Lasse Johansson och Per Törnlöf, som båda arbetar inom polisens trafikenhet i Stockholms län. 

– Vi hoppas att priset till Lasse och Per ska ses som ett erkännande för det fantastiska jobb som många trafikpoliser gör, säger Maria Bergström, MHF:s förbundsordförande som delade ut priset.
– Vi är väldigt tacksamma och stolta, säger Lasse Johansson och Per Törnlöf.

– Det är ingen hemlighet att MHF är kritiska till det dramatiskt minskade antalet nykterhetskontroller i trafiken, men vi är samtidigt mycket glada över enskilda polisers stora och viktiga insats, säger Maria Bergström.

Så här lyder motiveringen:
”Årets pristagare har visat stort engagemang och professionalitet i sitt arbete mot rattfylleri. I sin kontakt med rattfyllerister agerar de lugnt, respektfullt och professionellt. De skapar därmed det förtroende som är en förutsättning för ett framgångsrikt SMADIT-arbete och frivilligt deltagande i rehabilitering för missbruksproblematik från rattfylleristens sida i de fall då det kan vara aktuellt.
Pristagarna är båda öppna för nya metoder och ny teknik som kan utveckla och underlätta polisarbetet.
Deras engagemang i samarbete med försöken med automatiska nykterhetskontroller i Stockholms Frihamn är därför en viktig del i vårt beslut att utse Lasse Johansson och Per Törnlöf till pristagare. Deras engagemang går inte att ta miste vid alla de tillfällen som de funnits med vid kontrollarbetet i Stockholms Frihamn. Lasse har tidigare också på ett förtjänstfullt sätt arbetat med förebyggande insatser mot rattfylleri i kontakt med olika gymnasieskolor. Båda pristagarna är goda representanter för den kompetens som har utvecklats inom svenskt trafikpolisarbete