Trafikverket: Klart för byggstart Flackarp-Arlöv

Visionsbild över station Hjärup. Illustration: Trafikverket

För att öka kapaciteten och minska trafikstörningar bygger Trafikverket ut Södra stambanan mellan Malmö och Lund från två till fyra spår. Trafikverket och det svensk-spanska konsortiet, NCC Sverige AB och Obrascon Huarte Lain, S.A. (OHL), har nu tecknat kontrakt för bygget av fyra spår mellan Flackarp och Arlöv samt ombyggnad av stationerna Hjärup, Åkarp och Burlöv. Det framgår av ett pressmeddelande från Trafikverket.

Tilldelningen av entreprenaden gjordes redan i slutet av maj men den överprövades av en konkurrerande entreprenör. Förvaltningsrätten i Falun avslog överklagan i augusti och tilldelningen har nu vunnit laga kraft.

– Det är glädjande att förvaltningsrätten gick på Trafikverkets linje. Detta innebär att vi räknar med att kunna hålla de planerade tiderna för byggarbetet. Vår entreprenör kan nu påbörja sitt arbete ganska omgående och sätta igång med förberedelserna inför bygget, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare för Lund-Arlöv, fyra spår.
Entreprenaden omfattar samtliga arbeten i projektet.
Delar av sträckan mellan Lund och Arlöv byggs under marknivå för att minska bullerstörningar, och fler och bättre passager byggs över spåren för att öka tillgängligheten.