”Spännande tid för samhällsbyggnad!”

Foto: Christer Wiik

Mats Påhlsson, chef för ÅF:s division för infrastruktur, som har arbetat med samhällsbyggnad sedan slutet av 70-talet, konstaterar att det är en spännande tid för samhällsbyggnad.

– Jag har aldrig upplevt en större samhällsbyggnadsförändring än den som nu pågår. Idag ses det inte enbart som en logistisk utmaning där det handlar om att få hus att inrymma tillräckligt många människor eller arbetsplatser, utan nu är det mer fokus på att bygga städer där människor mår bra, kan leva och utvecklas i, säger Mats Påhlsson. 

Framtidens Karriär - Ingenjör frågade ett slumpmässigt urval av ingenjörer i Sverige om de kan tänka sig att arbeta i samhällsbyggnadssektorn, där 69 procent svarade positivt. 

På frågan om Mats kan rekommendera andra att välja en karriär inom samhällsbyggnadssektorn blir svaret ett tveklöst ”Ja!”
– Inom samhällsbyggnadssektorn finns en stor utvecklingspotential och möjligheter att odla intresse både för hur man får en betongkonstruktion att hålla och hur människor lever och frodas. Det bästa med mitt jobb är att projekten består just av människor. Att tillsammans jobba för att skapa de miljöer, byggnader och projekt vi arbetar med är roligast av allt. Jag är grymt stolt över att vara en del av den här världen.

Om undersökningen:
Framtidens Karriär – Ingenjör har genomfört en undersökning mot ett slumpmässigt urval av yrkesverksamma civil- och högskoleingenjörer den 1–2 juni 2017. Statistisk felmarginal: 2,5-4,0 procentenheter.
Källa: Framtidens Karriär