Många bilar med vinterdäck på sommaren

Foto: Michelin

Fem procent av de svenskarna kör fortfarande med vinterdäck trots att det är midsommar på fredag. Det visar Michelins årliga SIFO-undersökning kring svenskarnas däckval.

Andelen svenska bilister som fortfarande i juni månad inte har bytt till sina sommardäck är 5 procent. Till denna siffra tillkommer 3 procent som är osäkra på om de har bytt däck, vilket resulterar i att endast 92 procent av bilisterna vet att man skiftat från vinter- till sommardäck första veckan i juni.

Omräknat på Sveriges omkring 4 500 000 bilar körs cirka 225 000 bilar på vinterdäck under sommaren, enligt Michelin.

Siffran har varit förhållandevis konstant sedan Michelin började med SIFO undersökningen år 2010. I åldersgruppen 65+ är det hela åtta procent som fortfarande inte bytt till sommardäcken.

48 procent tycker att Sverige ska ha en ”sommardäckslag” för att öka användningen av sommardäck på sommaren, på samma sätt som vi har en ”vinterdäckslag”. Denna siffra är betydligt högre i den yngre målgruppen 15-29 år där 64 procent ställer sig positiva till detta.

I slutet av mars 2015 presenterade VTI resultatet från den test man på uppdrag av däckbranschen gjort för att utröna eventuella trafiksäkerhetsrisker vid användning av vinterdäck sommartid. I testen har man genomfört tester av väggrepp på barmark med odubbade nordiska vinterdäck respektive sommardäck.

– Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck kan handla om liv och död. Enligt VTI:s undersökning är bromssträckan för nordiska vinterdäck jämfört med sommardäck 15-20 procent längre på torrt respektive vått underlag vid sommartemperaturer, säger Marcus Karlsson, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden.

Enligt undersökningen är det ingen som kör på sommardäck på vintern.