Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Skapar nytt vadarhav

Rena överskottsmassor skapar mervärde för miljön. Foto: Trafikverket
Rena överskottsmassor skapar mervärde för miljön. Foto: Trafikverket
Publicerad av
Peter Höök - 04 jul 2019

Rena överskottsmassor från Marieholmsförbindelsen blir ett nytt vadarhav i Torsviken på Hisingen. I samarbete med Göteborgs hamn och fågelsakkunniga ska området i Torsviken förvandlas till ny rastlokal och övervintringslokal för vadarfåglar. Under de senaste decennierna har många grunda vattenområden försvunnit då industri- och jordbruksmark anlagts. Men med hjälp av projektets rena överskottsmassor skapas nu en ny miljö där bland annat vadarfåglar trivs.

– Här har vi en unik möjlighet att med hjälp av rena överskottsmassor skapa ett mervärde för miljön. Samtidigt begränsar vi även miljöbelastningen från våra transporter. Det är ett väldigt konstruktivt sätt att arbeta med miljöfrågor på, säger Christian Åberg, miljöansvarig för Marieholmstunneln.

Under sommaren 2019 sänks de resterande muddrade lermassorna från Göta Älv i havet utanför Vinga. Massorna läggs ut under juli/augusti efter Länsstyrelsens godkännande. Därefter är vadarhavet nästan färdigställt. Det som återstår för Trafikverket är att säkra vattentillgången och att bygga en yttre skyddsvall.

Annons

Annons

Annons